Skład
sok z owoców mango. Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.
Dawkowanie
2x dziennie po 25 ml pół godziny przed posiłkiem
Działanie
Owoc mango jest bogaty w witaminy A, C, PP, E, z grupy B i minerały: potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik oraz lupeol, będący antyoksydantem. Osoby, które mają problemy z suchością lub rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą przerzucić się na dietę z dużym udziałem mango. Mango ma niski indeks glikemiczny co oznacza, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a w konsekwencji uczucia głodu.
Wskazania
Czy wiesz, że …. Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, owocem młodości. W starożytnych księgach hinduistycznych znajdują się wzmianki o mango, które nazywane jest „owocem bogów”. Wykorzystuje się go w wielu ceremoniach i rytuałach związanych m.in. z obfitością. Przypuszcza się, że mangowce zaczęto uprawiać w Indiach ok. 4000 lat temu. Aktywne substancje zawarte w ekstrakcie z mango poprawiają kondycję skóry i włosów.