Zielona herbata Huangshan MaoFeng to prawdziwy specjał wśród zielonych herbat. Jej srebrzysto-zielone listki wydzielają łagodnie kwiatowy aromat, zaokrąglony cieniem słodyczy. Należy do herbat o kwiatowym jako wiodącym kierunku smakowym. Zielony napar darzy nas ciepłem, daje poczucie spokoju i przytulności i z każdym łykiem rozwija swe łagodne zdrowotne walory.
Zielona Herbata Huangshan MaoFeng.
Przygotowanie dobrej herbaty jest domeną skrytych porad i magicznych rytuałów. Odpowiednia ilość suszu, temperatura wody i czas zaparzania są czynnikami, które w decydujący sposób wpływają na smak naparu. Zielona herbata parzona 3 minuty wykazuje działanie pobudzające, a kilka minut dłużej – uspokaja.
Sposób przygotowania:
Na 1 litr wody z reguły stosuje się 11-13 gramów suszu (łyżeczka to ok. 3 g). Herbatę należy zalać wodą o temperaturze ok. 75°C i parzyć maksymalnie do 5 minut. Dłuższe zaparzanie zmieni smak naparu, czyniąc go gorzkim i nieprzyjemnym. Dlatego zaleca się używać specjalnych kubków z sitkiem, zaparzaczek, czajniczków lub papierowych filtrów, które umożliwią wyciągnięcie suszu w odpowiednim czasie. Te same liście herbaty zaparzać można dwu lub trzykrotnie. W efekcie otrzymamy napar w pełni rozwijający swoje walory smakowe i zapachowe.
Zielona herbata jest najstarszą herbatą świata. W Chinach zielony napar to tradycja sięgająca blisko pięciu tysiącleci. Z początku zielona herbata była używana wyłącznie jako lekarstwo. Dopiero po kilku wiekach zaczęto doceniać jej walory smakowe i wykorzystywać jako używkę. Jedyne w swoim rodzaju działanie zielonej herbaty wynika z sumy wszystkich jej składników.
Na trwałość herbaty ma wpływ odpowiednie jej przechowywanie. Herbatę należy przechowywać w szczelnie zamykanych naczyniach, z dala od silnie pachnących produktów.
Producent
Postać
Działanie
Kluczowy składnik
Sposób aplikacji
Dla kogo
W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres bok@drogeriawapteka.pl. Dziękujemy