Pustynia 84F 39-200 Dębica
1 saszetka (1 porcja) zawiera: wartość energetyczna 1254 kJ/300 kcal; białko 11,25g, węglowodany 45g (w tym: cukry 5,2g), laktoza <0,058g, tłuszcz 8,4g (w tym: nasycone kwasy tłuszczowe 2,5g, MCT 1,7g), błonnik 0g, sód 170mg, potas 349mg, chlorki 160mg, wapń 182mg, fosfor 140mg, magnez (z chelatu Albion) 45mg, żelazo (z chelatu Albion) 1,5mg, cynk (z chelatu Albion) 2mg, miedź 200mcg, mangan 0,4mg, molibden 10mcg, selen 11mcg, chrom 8mcg, jod 30mcg, witamina A (mcg RE) 160mcg, witamina D 1mcg, witamina E (mg a-TE) 2,4mg, witamina K 15mcg, witamina C 16mg, witamina B1 0,22mg, witamina B2 0,28mg, niacyna (mg NE) 3,2mg, witamina B6 0,28mg, kwas foliowy 40mcg, witamina B12 0,5mcg, biotyna 10mcg, kwas pantotenowy 1,2mg oraz substancje pomocnicze. Osmolarność 290 mOsm/l.
zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Przeciętnie:
- kompletna dieta pacjenta: 5-7 saszetek dziennie (1500-2100kcal);
- uzupełnienie diety pacjenta: 1-3 saszetki dziennie (300-900kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Nutramil to dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat przeznaczony jest dla rekonwalescentów oraz osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) w odpowiednich proporcjach. Jest dostępny w poręcznych saszetkach, z których w każdej chwili można sporządzić wysokoenergetyczny napój. Może być stosowany, jako uzupełnienie posiłków bądź w razie potrzeby można zastąpić nim całodzienne wyżywienie. Najczęściej jednak jest stosowany, jako uzupełnienie diety pacjenta. Skład preparatu został bardzo precyzyjnie opracowany w oparciu o najbardziej aktualne normy żywieniowe i założenia dla diet kompletnych, wysokoenergetycznych stosowanych w niedożywieniu. Dodatkowo spełnia on wszystkie wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia medycznego. Z tego też względu ma szerokie zastosowanie i przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w stanach, gdzie niezbędne i zalecane jest wysokie zapotrzebowanie energetyczne. Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02g/100kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii. Wygodna forma opakowania preparatu, sprawia, że możesz zawsze mieć go przy sobie.
przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach: braku apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); po udarach i urazach; w okresach przed- i pooperacyjnych; w chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/100kcal lub < 0,025g/100ml przygotowanego posiłku Nutramil). Produkt może być podawany dzieciom powyżej 3. roku życia, jednak w okresie 3-6. lat powinien być stosowany tylko, jako uzupełnienie diety. Nie jest polecany pacjentom z cukrzycą.
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres bok@drogeriawapteka.pl. Dziękujemy