Pustynia 84F 39-200 Dębica
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka),
kazeinian wapnia (zmleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje
roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami
tłuszczowymi (MCT) 37%), stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza,
talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu
ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator -
lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy - wit. C,
substancja słodząca – sacharyny, diglicynian cynku, diglicynian
żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E; glukonian manganu,
nikotynamid – niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu – wit. A,
przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II),
D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina -
wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas foliowy (kwas
pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6,
filochinon (fitomenadion) – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan
tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III) i jego heksahydrat, jodek
potasu, molibdenian (VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu.
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Przeciętnie: kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal), uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Nutramil™ stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion®). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil™ jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Brak apetytu o różnej etiologii; niedożywienia lub ryzyka jego powstania
(np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja); rekonwalescencji; w
chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z
samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach
krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa); stanach po udarach i
urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit;
zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częściowej jelit
lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy
(laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego
posiłku Nutramil™).
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
Rejestracja
W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres bok@drogeriawapteka.pl. Dziękujemy